Menu:

Se facebook for siste nytt
facebook.com Kontakt oss Youtube-Kanal Grasrotinformasjon Betaling med VIPPS
Tendo Karateklubbs dijo-etikette
Dojo-Etikette:
(Dojo Kun)


1. Det skal være ro i dojoen før trening og mens andre trener. Behovet for humoristiske innslag og høylydt prat skal tilfredsstilles i garderoben.

1. Kommer du inn i dojoen mens det er andre som trener, skal du gjøre det du kan for å unngå å forstyrre. Gå langs kanten, IKKE gå over matteområdet.

1. Når du går inn i dojoen skal du stanse ved døren og bukke. Det samme skal skje når du forlater dojoen. Dette fordi du skal ha respekt for det stedet du legger ned så mye av deg selv i form av fysisk og mental trening.

1. I dojoen skal det herske ro selv om instruktør ikke er tilstede. Kun lavmælt prat er tillatt før treningen starter. Husk! Selv om enkelte av de du trener sammen med er gode venner skal de betraktes som treningspartnere som du ved partrening skal forestille deg som motstander - motstandere som du behandler med høflighet og respekt. (Derfor bukker du ved innledning og avslutning av øvelser med partner.)

1. Når du er under kommando av instruktør skal du ikke gjøre andre ting enn det instruktørene sier. Klør du i hodet eller andre steder, la det klø. Det gir god mental trening. Fall ikke for fristelsen å rette opp knærne eller senke armene hvis instruktøren er opptatt med å rette på andre. Hold ut selv om du er sliten og det gjør vondt. Dette er både mental og fysisk trening! Hver gang du klarer å gjennomføre treningen slik har du vunnet en seier over deg selv.

1. Kommer du etter at treningen er begynt gjør du følgende: Bukk og gå inn. Gå så ned i seisa-stilling og bukk to ganger. Bli sittende i seisa til du får signal fra instruktøren. Når instruktøren gir tegn går du nederst eller bakerst i rekken - uansett beltefarge - med mindre instruktøren gir beskjed om noe annet.

1. Sortbelte-instruktører tiltales i dojoen med SENSEI - instruktører med andre beltefarger med SENPAI. Blir du kalt frem til sensei eller senpai for å være demonstrasjonsobjekt, skal du bevege deg raskt og bukke. Det samme når instruktøren ber deg om å gå tilbake til rekken.

1. Har du behov for å forlate dojoen under trening skal du alltid henvende deg til instruktøren, slik at han/hun har oversikt over hvem som er hvor til en hver tid! Gjør alltid unna nødvendige ærend før du går inn i dojoen.

1. Når du forlater garderoben skal du være ferdig antrukket med belte. Smykker og klokker skal være tatt av. Tyggegummi i dojoen er forbudt.

1. Husk at beina skal være rene og negler både på fingrer og tær kortklippet og uten sørgerender. Husk hyppig vask av gien. Fra og med 8. kyu er det kun tillatt å bære hvit gi.Dojo Kun


I Wado ryu karate er det fire regler som enhver seriøs karateutdøver må følge. Disse er diktert av vår grunnlegger, Hironori Ohtsuka-Sensei, og lyder som følger:

 • Reisetsu O Mamori (Hold deg til reglene)
  I dojo skal man trene riktig, og holde seg til reglene. Displin er en viktig del av all Budo-trening.

 • Shingi O Omanji (Man skal være lojal mot sin sensei)
  Dette er den viktigste regelen innen karate. Karate læres fra Sensei til elev over flere tiår, og er man ikke lojal mot sin Sensei, kan man aldri klare å lære en dyp forståelse av budo.

 • Jojitsu Ni Oberezu (Instruktører og elever er ikke like)
  Utenfor Dojoen er du være venner med din Sensei, men du skal ikke utnytte dette vennskapet til å få fordeler innen din budo-utvikling.

 • Shinkenmi Ni Tesseyo (Vær seriøs nĂĄr du trener)
  Det skal være ro i dojo. Behovet for humoristiske innslag og høylydt prat skal tilfredsstilles i garderobe eller oppholdsrom. Siden vi trener potensielt farlige teknikker er konsentrasjon helt nødvendig for å unngå skader. Både utdøvere og besøkende skal vise den nødvendige respekt og seriøsitet.